tiistai 10. helmikuuta 2009

Laitoin sähköpostia


Edellisistä postauksistani jälkimaintaa:

Laitoin sähköpostia, Maija Isomursulle, ja laitoin kuviakin siittä meidän sairaasta linnustamme, ja tämän postin sain häneltä takaisin, että nyt sitten seurataan vaan, että onko muita sairaita lintuja laudalla, mutta onneksi ei ole enää näkynyt, ja sekin sairas siis katosi silloin yön aikana, eli varmaan on kuolleena jossain.
Laitan teillekkin nyt tämän, että tiedätte, jos omalle kohdalle sattuu, kelle lähettää kysymyksiä.

Irmako mulle antoi tämän kyseisen linkin, mistä löysin osoitteen, kelle kirjoittaa, ja kysyä neuvoa.Osoite on: http://www.evira.fi/portal/fi/el__intauti-_ja_elintarviketutkimus/ajankohtaista/?id=1433

Seuraavana päivänä tuli jo postia takaisin.
SE oli tämä:

Hei!Kylläpä oli kurjan näköinen viherpeippo. Selvästikin sillä on ollut nielemisvaikeuksia, kun nokka on noin likainen. Tähän talviseen vuodenaikaan yleisin ruokintapaikkojen sairaus on salmonelloosi, ja luulenpa että tämäkin lintu sairasti juuri sitä. Salmonellabakteeri aiheuttaa linnulle ensin kuputulehduksen, joka vaikeuttaa syömistä, ja lopuksi yleisinfektion ja kuoleman. Aiemmin talvella ja syksyllä viherpeippoja tappoi eteläisimmässä Suomessa myös Trichomonas-loinen, joka sekin aiheuttaa kuputulehduksen ja samantapaisia oireita kuin salmonelloosi. Trichomonas ei kuitenkaan pysty kovin hyvin leviämään pakkasilla. Varmasti ei voi kuvan perusteella sanoa, mikä lintua vaivasi. Jos löydät kuolleen linnun, voit laittaa sen tänne meille Eviraan tutkittavaksi.Jos kuolleita tai sairaita lintuja näkyy ruokintapaikalla, kannattaa ruveta siivoiluhommiin: puhdistaa ruokintalaitteet ja siivota maasta siemenjäte, ehkä jopa vaihtaa kokonaan paikkaa eri puolelle pihaa. Salmonella leviää ulosteissa ja trikomonas suun eritteissä, joita voi olla rehuntähteissä.Kiitos havainnosta!Terveisin:
Marja Isomursututkija; luonnonvaraisten eläinten taudit.

Ps: me siivottiin nyt ruokapaikka kunnolla, ja katsotaan nyt sitten, tuleeko vielä sairaita lintuja, että jos tulee, niin muutetaan ruokapaikkaakin sitten.

7 kommenttia:

  1. Kiitos. Tämmöinen asia on hyvä tietää, sillä meilläkin on useita lintulautoja ja paljon niillä ruokailijoita.
    Aamulla näin varpusen epäilyttävästi kyyhöttämässä tiellä. Oli apaattisen näköinen, mutta kun kissa ilmestyi tien päähän, varpunen lehahti kuitenkin lentoon. Muistin blogistasi jutun sairaasta linnusta.
    Täytyy tarkkailla.

    VastaaPoista
  2. Nopeastihan sieltä tuli vastaus. Hyvä kun olit aktiivinen asiassa. Kiitos kun kerroit muillekin vastauksen.

    VastaaPoista
  3. aimarii:
    Me ollaan nyt sitten myös tarkkailtu, ilmestyykö uusia sairaita lintuja, mutta ei vielä ainakaan ole näkynyt,onneksi!
    Irmako:
    Tuli kyllä pian vastaus, oikein ihmettelinkin sitä.
    Laitoin sen vastauksen tänne, aattelin, että muittenkin on hyvä tietää tämä juttu.

    VastaaPoista
  4. Olipa hyvä, ettet saanut lintua silloin kiinni ja vienyt sisälle hoidettavaksi, kun tuollainen tauti oli!

    VastaaPoista
  5. Marjukka:
    Älä muuta sano, ja kuitenkin se olisi kuollut, kun niin kipeenä oli!

    VastaaPoista
  6. Se lintu, josta minä otin kuvan, ei näytä ainakaan vielä noin kurjalta kuin tuo viherpeippo. Tuo on niin selvästi sairas. Onneksi ne eivät varmaan kauan kidu, pakkasyö verottaa nopeasti.

    VastaaPoista
  7. Hullukaali:
    Äkkiä sekin lintu varmaan kuoli, kun sen päivän tossa laudalla istuskeli ja värjötteli, ja koitti jotain syödäkkin, onnistumatta varmaankin.
    Mutta seuraavana päivänä ei lintua enää näkynyt missään.

    VastaaPoista