Lastu joskus paljon aiemmin antoi meille kaikille haasteen paljastaa suosikki ruoka-ohjeensa.
Sai olla mikä ruoka tahansa.
Nyt kun joulu lähestyy, niin paljastan minäkin yhden.
Eli Äitini maksalaatikon ohje.
Vaikka kukaan ei tästä laatikosta yhtä hyvää kuitenkaan saa, kuin äitini.
Mutta ite joka joulu sen teen, ja joka kerta pääsen lähemmäksi sitä makua, mikä oli äitini maksalaatikossa.
Ohje on tässä:
Riisipuuron aineet:
2 dl puuroriisiä
4 dl vettä
8 dl maitoa
50-100g voita
( kermaakin voi lisätä, jos tykkää)
1 Sipuli (kuullotetaan voissa)
6 rkl siirappia
1/2 rkl suolaa
hieman valkopipp.
1/4 tl meiramia
1 dl rusinoita
100 g jauhettua possun maksaa.( välttämättä ei ihan näinkään paljon, ite olen vielä tätäkin määrää pienentänyt pikkasen.)
1 muna
Ensin tehdään riisipuuro.
Lisätään maitoa tarvittaessa, sen on oltava tosi löysää. Melkein kuin kerma.
Kaikki aineet lisätään.
Maun mukaan lisätään siirappia, jos tuntuu maku vielä kovin karvaalta.
Paist. 200 asteisessa uunissa n. 45 min- 1h. Uunista riippuen, ehkä 1 1/2 h. Kun pienentää lopussa lämpöä pikkasen.
Mmmm, itsetehty maksalaatikko on todellista herkkua, kun sen oikein osaa! Mutta sen ainoan kerran, kun olen maksalaatikkoa kokeillut tehdä, siitä tuli käsittämättömän kamalan makuista. Silloinen koira oli ainut, joka siihen suostui koskemaan :D
VastaaPoistaVoi kun viitsisikin alkaa itse tekemään. Tykkään tosi paljon maksalaatikosta.
VastaaPoistaAnsku:
VastaaPoistaSe on hyvää, ja äitini osasi tehdä sen niin hyvän, että ihan suli suussa.
En sitten tiiä, miten hän sen teki, mutta tällä ohjeella kuitenkin. Olisiko sitten syynä , kun on possunmaksaa, ja sitä on tosi vähän. Ite olen joka vuosi vähentänytkin sitä aina pikkasen.
TeeTee:
Sitten vaan töpinäks, pianhan sen riisipuuron ensin teet, saat aamupuurosi siittä samalla.
Sitten vaan aineet sekasin ja uuniin.
Ainoastaan se sipuli kannattaa kuullottaa ensin.
Muinoin maksalaatikkoa pidettiin juhlaruokana, Eineskeittiöt siitä sitten tekivät arkirouan. Vuosiin en ole enää maksalaatikkoa tehnyt. Äitisi reseptiä tekisi mieli kokeilla.
VastaaPoistaMua pakotettiin lapsena syömään piiskan kans maksalaatikkoa...
VastaaPoistaEn ole sen jälkeen sitä syönyt! Enkä varmaan syökkäään..
No, ei siinä maistuisi kyllä mikään ruoka hyvälle, jos piiskan kanssa pitäisi syödä, voi sua.
VastaaPoistaEi oo minunkaan mieliruokaa maksalaatikko ja näyttää niin monimutkaiselle ohjeelle, että mun taidolla ei edes tulis hyvää :)
VastaaPoistaTäytyypä kokeilla tätä, minulla ei oikein maksalaatikko tahdo onnistua. Jospa sitten tekisi vähän ohuempaa ja jättäisi maksan määrän vähemmälle.
VastaaPoistaTykkään, tykkään. Kotona äiti teki siitä suussa sulavaa ja rusinat kaivelin ensiherkuiksi!
VastaaPoistaMaksalaatikko on hyvää :)
VastaaPoistaTuotahan pitää kokeilla, maksalaatikko on meidän tenavien herkkua!
VastaaPoistaMinä tykkään Saarioisten lootasta, ja sitä saattaa syödä ihan kylmiltäänkin!
VastaaPoistaEn ole ikänä tehnyt itse, enkä taida uskaltaa nytkään...
Voi, kun saisikin vielä äidin maksalaatikkoa!
VastaaPoistaKiitos, kiitos, Harakka, maksalaatikon kuljetan kiitollisin mielin Bloggajien herkut -keittokirjaan!
VastaaPoistaMonet maksalaatikot olemme syöneet mutta emme Harakan ja Marjukan äidin reseptin mukaista koskaan.
Reseptisi laittoi ajattelemaan, jos tekisin pienen maksalaatikon jouluksi tai ennen ja jälkeen joulun. Siitä on pari vuotta kun viimeksi tein.
VastaaPoistaAmalia:
VastaaPoistaEihän se monimutkainen ole, kun kaikki vaan sekotetaan, puuron keität ja sipulit kuullotat, niin se on siinä.
Kaanon. Siinä ainakin on mun äitini maksalaatikossa se idea justiinsa, että puuro pitää olla vielä ohkasta velliä ja maksaa on todella vähän, eli ehkä vieläkin vähemmän, kuin ohjeessa on. Sillä nyt teen tänä vuonna, niin laitan vähemmän vieläkin, sitä maksaa, ja se pitää olla possun maksaa.
anna: Kiva ku tykäät maksalaatikosta, ja tällä ohjeella tulee hyvää, mutta muista käyttää possunmaksaa ,niissäkin on eroa.
Isopeikko:
Niin muuten onkin, herkkua jouluna varsinkin.
Mari:
Kokeileppa vaan, mutta muista, possunmaksaa pitää olla ja ehkää vähemmän vielä, kuin ohjeessa. Niin aion mäkin vielä vähentää maksan määrää pikkasen vielä.
ArjaAnneli:
Kyllä tällä ohjeella uskaltaa tehä. Mutta on se Saarioistenkin masalaatikko ihan hyvää ja jopa kylmänäkin!
Mutta on tää mun äitini reseptillä tehtykin vaikka kylmänä hyvää.
Marjukka:
Sitä äidin tekemää ei me enää saada, mutta otappa nyt tää ohje talteen, koska tällä mä teen , ja Ville tietää sanoa, että on kuulemma yhtä hyvää, kuin mummun tekemä. Niin kokeileppa, mutta pitää olla sitten possunmaksaa ja laita vielä vähemmän, kuin on ohjeessa ja puuro sitten on oltava kuin velliä ohutta.
Lastu:
Voi kiitos, ehdinkö vielä siihen yhteiseen bloggaajien herkkuihin?
Sillä tämä äitini maksalaatikko on ihan erimakuinenkin kuin tavallinen maksalaatikko, mutta pitää sitten olla sitä possunmaksaa ja vielä ehkä vähemmän kuin ohjeessa.
Ja riisipuuro ohutta kuin velliä olisi.
arleena:
Kannattaa kokeilla tällä ohjeela, tulee hyvän makusta, kun muistaa sen, että on oltava possunmaksaa ja vähän voi vieläkin vähemmän laittaa siihen laatikkoon, sitä maksaa.
Unelma:
VastaaPoistaSä jäit tuolta välistä pois, menitkö piiloon, ei mua tarvi hävetä hi.:-D
Mutta kannattaa ilman muuta kokeilla, tulee hyvää ja on miedon makuista, vähän erilaisrta makaslaatikkoo.